Το σχέδιο OpenRAN της Vodafone στην Ιρλανδία

116

Στην Ιρλανδία, η Vodafone λανσάρει την τεχνολογία Open RAN σε έναν μικρό αριθμό ιστότοπων για κινητό, πετυχαίνοντας σημαντικό βήμα για τη μετατόπιση των προμηθευτών στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Η Vodafone δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει δοκιμές του Open RAN στο North Kildare, δυτικά του Δουβλίνου, προτού προχωρήσει σε 30 νέες τοποθεσίες 4G δικτύου στη βορειοδυτική Ιρλανδία. Ως αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας, είναι η κάλυψη περισσοτέρων ιστότοπων γρηγορότερα και πιο οικονομικά.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Vodafone συνεργάζεται με το Parallel Wireless με έδρα τις ΗΠΑ, έναν πάροχο λογισμικού Open RAN, το οποίο επιτρέπει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τεχνολογικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη δικτύου.

Σε έναν κόσμο, στον οποίο πολλές κυβερνήσεις έχουν ορίσει την Huawei της Κίνας και τους εγχώριους αντιπάλους της, ως βασικούς προμηθευτές για την ανάπτυξη δικτύων, αυτό είναι κάτι που έρχεται να τονώσει την ποικιλομορφία των προμηθευτών.

Από την πλευρά της, η Vodafone δήλωσε ότι θα πρωτοπορήσει στη χρήση συστημάτων για την αυτοματοποίηση των προϊόντων, αν και η ανάπτυξη του Open RAN στην Ιρλανδία είναι μικρή.

Συμπληρωματικά, νωρίτερα μέσα στο μήνα ανακοίνωσε ότι θα εισάγει το Open RAN σε 2,600 ιστότοπους, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, το οποίο αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντικατάστασης του εξοπλισμού της Huawei, μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, ιστότοποι βρίσκονται στην Ουαλία και την Νοτιοδυτική Αγγλία, και αποτελούν περισσότερο από το 1/3 των ιστότοπων της Huawei που πρόκειται να αντικαταστήσει έως το 2028.

Η υλοποίηση του έργου της Vodafone έρχεται για να υπενθυμίσει ότι το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η «η μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη υπόσχεση ενός ευρωπαϊκού φορέα να αγκαλιάσει εταιρείες τεχνολογίας εκτός της καθιερωμένης αλυσίδας εφοδιασμού». Φέρνοντας την τεχνολογία Open RAN, καθίσταται η ποικιλομορφία των προμηθευτών, κάτι που στην πραγματικότητα αποτελεί ζήτημα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

«Η παράδοση ιστότοπων Open RAN είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή κάλυψης μέσω κινητού σε αγροτικές κοινότητες στην Ιρλανδία, καθώς αυτή η πρωτοποριακή νέα προσέγγιση μειώνει το κόστος, αυξάνει την ευελιξία και επιτρέπει σε νέους προμηθευτές να υποστηρίξουν την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone σε δυσπρόσιτες περιοχές» δήλωσε ο Didier Clavero, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της Vodafone Ireland.

«Επικεντρώνοντας στην αρχή τη βορειοδυτική περιοχή, θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε κοινότητες σε ολόκληρη την Ιρλανδία όπου μπορούμε να εισάγουμε πιο οικονομική πρόσβαση σε δεδομένα φωνής και υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία», πρόσθεσε.

«Με τη μετάβαση των δικτύων σε εικονικοποιημένο OpenRAN, η ποιοτική κάλυψη μπορεί να παραδοθεί σε πολλούς νέους συνδρομητές με πολύ χαμηλότερο κόστος με ταχύτερο χρόνο στην αγορά», δήλωσε ο Keith Johnson, Chief Operating Officer της Parallel Wireless.

Πηγή: Telecoms.com