Το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώνει τη δημοπρασία φάσματος 5G

33
5G
Photo Credits: Wautom.com

Ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας Ofcom ολοκλήρωσε τη δημοπρασία φάσματος 5G μετά από καθυστέρηση δύο μηνών.

Η δημοπρασία φάσματος είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας COVID-19.

«Η δημοπρασία και η επακόλουθη κυκλοφορία του φάσματος παραμένουν κεντρικά στη μελλοντική διάθεση δικτύων κινητής τηλεφωνίας και 5G. Η ανάκαμψη της οικονομίας από τη πανδημία COVID-19 εξαρτάται από την ανθεκτική ψηφιακή υποδομή και παροτρύνουμε την Ofcom να αντισταθεί σε περαιτέρω αιτήματα για καθυστερήσεις », δήλωσε εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη της EE BT εκείνη την εποχή.

Έτσι, μετά από ένα διάστημα δύο μηνών παράτασης, η Ofcom ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 200 MHz φάσματος δύο ζωνών διατέθηκαν σε δημοπρασία.

  1. 80 MHz φάσματος στη ζώνη των 700 MHz. Αυτό το εύρος ζώνης είναι κατάλληλο για κάλυψη μεγάλων περιοχών, όπως στην ύπαιθρο.
  2. 120 MHz φάσματος στη ζώνη 3,6-3,8 GHz. Αυτό το εύρος ζώνης, αποτελείται από airwaves που είναι ιδανικά για αστικές εφαρμογές, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της χωρητικότητας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές με μεγάλο αριθμό συνδέσεων.

Ο Philip Marnick, Group Director of Spectrum at Ofcom, δήλωσε: «Με την υποβολή προσφορών στο κύριο στάδιο, τώρα προχωράμε στο επόμενο στάδιο της δημοπρασίας όπου οι πάροχοι θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τη θέση των συμμετοχών τους στο ευρύτερο συγκρότημα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στους ανθρώπους – όπου κι αν ζουν, εργάζονται και ταξιδεύουν. Αυτά τα airwaves θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κάλυψης για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν σήμερα, καθώς και την υποστήριξη της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου ηγέτη στο 5G.”

Στη δημοπρασία συμμετείχαν και οι τέσσερις πάροχοι του Ηνωμένου Βασιλείου όπως EE, Three, O2 αλλά και η Vodafone.

Αναλυτικά το κατανεμημένο φάσμα στους παρόχους:

  • Η ΕΕ κέρδισε 2 × 10 MHz ζεύγους φάσματος συχνοτήτων στη ζώνη 700 MHz με κόστος 280.000.000£, 20 MHz συμπληρωματικού φάσματος κατερχόμενης ζεύξης στη ζώνη των 700 MHz με κόστος 4.000.000£ και 40 MHz στη ζώνη 3,6-3,8 GHz με κόστος 168.000.000£.
  • H Three κέρδισε 2 × 10 MHz ζεύγους φάσματος συχνοτήτων στη ζώνη των 700 MHz με κόστος 280.000.000£.
  • Η O2 κέρδισε 2 × 10 MHz ζεύγους φάσματος συχνοτήτων στη ζώνη των 700 MHz με κόστος 280.000.000£ και 40 MHz στη ζώνη 3,6-3,8 GHz με κόστος 168.000.000£.
  • Η Vodafone κέρδισε 40 MHz στη ζώνη 3,6-3,8 GHz με κόστος 176.400.000£.

Τι δήλωσαν στελέχη των εταιρειών αναφορικά με την διάθεση του κατανεμημένου φάσματος

Ο Kester Mann, Director of Consumer and Connectivity at CCS Insight, σχολίασε: «Η κερδοφορία του φάσματος των 700 MHz ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τις EE και Three. Και οι δύο υστερούσαν στις συχνότητες χαμηλής ζώνης, οι οποίες ταιριάζουν καλύτερα στην επίτευξη ευρείας έκτασης, αγροτικής και εσωτερικής κάλυψης.”

Ο Mann, εξηγεί: «Με τη μικρότερη εκμετάλλευση που μπαίνει στη δημοπρασία, η O2 θα χαρεί να κερδίσει τόσο το φάσμα των χαμηλών όσο και των μεσαίων ζωνών. Η αύξηση των συχνοτήτων κατά 33% θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη περισσότερων από 35 εκατομμυρίων πελατών που χρησιμοποιούν το δίκτυό της ».

Ο Ahmed Essam, Chief Executive of Vodafone UK, δήλωσε: «Αυτή η δημοπρασία θα ενισχύσει τη χωρητικότητα του δικτύου 5G. Σημαίνει ότι θα έχουμε το φάσμα που χρειαζόμαστε για να προωθήσουμε την ανάπτυξη του 5G στους πελάτες μας, φέρνοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε πετύχει στη ζώνη των 3,6 GHz και αποφύγαμε τις δαπάνες για χαμηλό φάσμα ζωνών, όπου είναι η στρατηγική μας να επαναφοροποιήσουμε με την πάροδο του χρόνου τις σημαντικές εκμεταλλεύσεις μας 900 MHz για τη μεταφορά κίνησης 5G».

Συνολικά, η δημοπρασία συγκέντρωσε 1.356.400.000£ για το HM Treasury.

Ο Mann καταλήγει: «Το γρήγορο συμπέρασμα της δημοπρασίας και οι σχετικά μέτριες συνολικές δαπάνες είναι καλά νέα για το UK 5G. Το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε γρήγορα από τα μπλοκ με τις αρχές του 5G που ξεκίνησαν το 2019, αλλά η πρόοδος παρεμποδίστηκε από την απαγόρευση της Huawei από την κυβέρνηση.”

Πηγή: Telecomstechnews.com