Το DreamLab app της Vodafone κατάφερε 1 εκατ. downloads στη μάχη με τον Covid-19

43
DreamLab

Η εφαρμογή της Vodafone DreamLab κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατ. downloads, συνεισφέροντας στη μάχη κατά του Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, το DreamLab δίνει τη δυνατότητα στο Imperial College London να επιταχύνει την έρευνα φαρμάκων και υπερτροφών που πιθανόν μπορούν να βοηθήσουν όσους νοσούν από COVID-19.

Χάρη στους χρήστες του DreamLab σε όλο τον κόσμο, το Imperial College London ολοκλήρωσε τη Φάση 1 του ερευνητικού του έργου Corona-AI σε μόλις έξι μήνες. Επίτευγμα που ολοκληρώθηκε σημαντικά πιο γρήγορα από ό, τι θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί με τυπικές μεθόδους έρευνας.

Επιστήμονες που εργάζονται στο έργο του Imperial College London ανακοίνωσαν πρώιμα ευρήματα από την έρευνα, συμπεριλαμβάνοντας την ταυτοποίηση μορίων με αντι-ιικές ιδιότητες σε καθημερινές φυτικές τροφές όπως τα μούρα (ιδιαίτερα φραγκοστάφυλα, cranberries και βατόμουρα), τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια το λάχανο, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, ο μαϊντανός και τα φασόλια.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης, ότι τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών – όπως η σιμβαστατίνη, η ατορβαστατίνη και η μετφορμίνη – θα μπορούσαν ενδεχομένως να «επανατοποθετηθούν» για την αντιμετώπιση του COVID-19. Τα ευρήματα θα αναλυθούν τώρα περαιτέρω από τους ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται κλινική επικύρωση για να εκτιμηθεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν αυτά τα μόρια.

Ο Δρ. Kirill Veselkov από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ηγείται του έργου Corona-AI, αναφέρει: «Ενώ υπάρχει, ορθώς, μεγάλη εστίαση στην εξεύρεση εμβολίου για τον COVID-19, αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε δυνητικά τους ανθρώπους όταν έχουν προσβληθεί από τον ιό, μειώνοντας είτε τη διάρκεια είτε τη σοβαρότητα της νόσου.»

«Για ασθενείς που μπορεί να μην χρειάζεται να νοσηλευτούν, υπάρχει σημαντική ανάγκη για καινοτόμο και οικονομικά αποδοτική περίθαλψη εκτός νοσοκομείου. Αναμένουμε ότι οι στρατηγικές διατροφής ακριβείας – σχεδιασμένες με πλούσιες σε φυτοχημικά υπερτροφές – μπορούν να προσφέρουν μια νέα λύση σε αυτό το θέμα.”

Πως βοηθάς και εσύ στο έργο αυτό?

Με τρία απλά βήματα:

  • Φορτίζουμε
    Κατέβασε δωρεάν το DreamLab app, διάλεξε το ερευνητικό έργο το οποίο θα ήθελες να υποστηρίξεις, και κάθε φορά που το κινητό σου φορτίζει και παράλληλα είναι συνδεδεμένο στο internet, θα βοηθάς και εσύ να επιταχυνθεί η πρόοδος της σημαντικής επιστημονικής έρευνας για τον COVID-19. (Οι χρήστες iOS χρειάζεται να επιλέξουν «Ενεργοποίησε το DreamLab»).
  • Κοιμόμαστε
    Ενώ κοιμάσαι, άφησε το κινητό σου να φορτίζει και το DreamLab app, στη διάρκεια της νύχτας, θα αξιοποιήσει την επεξεργαστική ισχύ του κινητού σου, για να βοηθήσει στο έργο των επιστημόνων για τον COVID-19.
  • Αντιμετωπίζουμε τον COVID-19
    Εσύ και χιλιάδες άλλοι χρήστες του DreamLab app, χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να τροφοδοτείτε έναν εικονικό υπερ-υπολογιστή, ικανό να επεξεργάζεται δισεκατομμύρια υπολογισμούς – και να βοηθήσετε στις έρευνες που αναζητούν βελτιωμένους τρόπους αντιμετώπισης του COVID-19.

Βοηθώντας στην αντιμετώπιση του COVID-19

Το ερευνητικό έργο Corona-AI του Imperial College London πραγματοποιήθηκε χάρη στους χρήστες του DreamLab σε όλο τον κόσμο.

Το DreamLab λειτουργεί χρησιμοποιώντας την συλλογική επεξεργαστική δύναμη φόρτισης των smartphones, για να δημιουργήσει έναν εικονικό υπερυπολογιστή ικανό να επεξεργάζεται πολλές χιλιάδες υπολογισμούς, επιταχύνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την απόδοση αποτελεσμάτων.

Από τον Απρίλιο 2020, οι χρήστες του DreamLab είχαν την επιλογή να ενεργοποιήσουν είτε το ερευνητικό έργο του Imperial για τον καρκίνο, το Project DRUGS (Phase 4), διερευνώντας συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων φαρμάκων, μορίων τροφών και γονιδιωματικών δικτύων καρκίνου, είτε το ερευνητικό έργο Corona-AI Phase 1. Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή DreamLab έχει ληφθεί από σχεδόν 1 εκατομμύριο χρήστες smartphone σε 17 χώρες για να επιταχυνθεί η επιστημονική έρευνα.

Ο Andrew Dunnett, Διευθυντής Ομίλου Vodafone, SDGs, Sustainable Business and Foundations, δήλωσε: «Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να προκαλεί την κοινωνία μας με πρωτοφανείς τρόπους, η εφαρμογή DreamLab έχει ενεργοποιήσει μια παγκόσμια κοινότητα εθελοντών – από πελάτες της Vodafone μέχρι χρήστες άλλων δικτύων – για να κάνουν τη διαφορά. Είναι ένα παράδειγμα έμπνευσης από τους ανθρώπους και την τεχνολογία που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος για όλους.»

Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης, το ερευνητικό έργο Corona-AI εξέτασε χιλιάδες υπάρχοντα φάρμακα και μόρια τροφών, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ολοκληρώσει 100 εκατομμύρια μαθηματικούς υπολογισμούς και να βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την πιθανή επίδρασή τους για τον COVID-19.

Όταν όλες οι φάσεις της έρευνας ολοκληρωθούν – εκτιμάται τον Δεκέμβριο του 2021 – τα αποτελέσματα θα τεθούν στη διάθεση της ιατρικής κοινότητας για τη διευκόλυνση των κλινικών δοκιμών. Τα ευρήματα που σχετίζονται με τις τροφές θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφραστούν σε διατροφικές συμβουλές για ασθενείς που αναρρώνουν από τον COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το DreamLab και το έργο Corona-AI, επισκεφθείτε την σελίδα https://www.vodafone.com/dreamlab/greece.