Το 6G θα είναι 8000 φορές ταχύτερο από το 5G

46
6G

Ενώ το 5G κάνει τα πρώτα, δειλά βήματα, η Κίνα και η Ιαπωνία εργάζονται ήδη πάνω στην επόμενη γενιά δικτύων, το 6G.

Έτσι, η Sanae Takaichi, Yπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι το δίκτυο 6G θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ήδη από το 2030. Από το επόμενο καλοκαίρι, το Τόκιο θα ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα.

Εκτός από το Τόκιο και το Πεκίνο εργάζεται ήδη για τη νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει δύο ομάδες εργασίας για την επίβλεψη της έρευνας. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους διευθυντές των υπουργείων του τομέα και θα είναι υπεύθυνη για τη στήριξη της δεύτερης ομάδας η οποία, αποτελούμενη από 37 ειδικούς από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και τεχνολογικές εταιρείες, θα έχει το καθήκον να σχεδιάσει το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία των δικτύων 6G.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών του κινεζικού υπουργείου, το 6G θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες της τάξης του 1 TeraByte (Tb) ανά δευτερόλεπτο, ή περίπου 8 χιλιάδες φορές ταχύτερα από το 5G. Τα δεδομένα είναι προφανώς θεωρητικά αυτή τη στιγμή.

Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι σημαίνει αυτή η ταχύτητα, απλά σκεφτείτε ότι μια μετάδοση Netflix στο μέγιστο ορισμό απαιτεί κατανάλωση δεδομένων 6,75 Gigabytes ανά ώρα. Με τη σύνδεση 6G ένας χρήστης θα μπορεί να κατεβάσει 142 ώρες περιεχομένου HD σε ένα δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τον Mahyar Shirvanimoghaddam, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η σύνδεση 6G θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες και να “προσφέρει νέες προοπτικές όσον αφορά τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή” και κατά συνέπεια να μας επιτρέψει να “χρησιμοποιήσουμε συσκευές μέσω του εγκεφάλου μας”.

Τέλος, χρειάζεται να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι πέρασαν περίπου δέκα χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του 5G, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι λογικό να εργάζονται από τώρα για την ανάπτυξη του 6G, με στόχο την υλοποίησή του μέχρι το 2030.

Πηγή: Wired.it