Στροφή στην προστασία του περιβάλλοντος για τους παρόχους στην Ελλάδα

20
Photo Credits: Simon Wilkes | Unsplash

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα στρέφονται στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας.

Μέσα από σημαντικές ενέργειες και δράσεις οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών της χώρας μας στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ένα κομμάτι που σίγουρα απαιτεί την κατάλληλη προστασία και διασφάλιση, αφού επηρεάζει και εμάς τους ίδιους.

Πρόσφατα, η COSMOTE σε ανακοίνωση της, γνωστοποίησε την συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο LIFE SAFE-CROSSING με μια ολοκληρωμένη τεχνολογική λύση από το Research & Development (R&D) του Ομίλου ΟΤΕ για την προστασία ειδών ζώων υπό εξαφάνιση στη ΒΔ Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, η πρωτοποριακή τεχνολογική λύση, περιλαμβάνει ασύρματες (4G) κάμερες χαμηλής κατανάλωσης με τροφοδοσία από φωτοβολταϊκά πάνελ, υποδομή cloud για αποθήκευση, επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων, καθώς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence / Machine Learning) για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση / κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στατιστική ανάλυση του τεράστιου όγκου του οπτικού υλικού.

Στη συνέχεια, η Vodafone ανακοίνωσε το ECO RATING, ένα νέο σύστημα περιβαλλοντικών επιδόσεων για κινητά τηλέφωνα (smartphones). Μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από κοινού από τους ομίλους Deutsche Telekom (μέλος της οποίας είναι ο όμιλος ΟΤΕ), Orange, Telefónica (που δραστηριοποιείται μέσω των brand O2 και Movistar), την Telia Company και Vodafone για να παρέχει συνεπείς και ακριβείς πληροφορίες στη λιανική σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής, χρήσης, μεταφοράς και τελικής διάθεσης smartphones και κινητών τηλεφώνων. Το Eco Rating θα δώσει στους παρόχους και τους πελάτες τους τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν την ευρύτερη αξιολόγηση των τηλεφώνων και να προωθήσουν τη ζήτηση για πιο βιώσιμες ηλεκτρονικές συσκευές.

Το Eco Rating παρέχει καθοδήγηση σε πέντε βασικούς τομείς:

  • Ανθεκτικότητα – Η ανθεκτικότητα της συσκευής, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η περίοδος εγγύησης για τη συσκευή και τα εξαρτήματά της.
  • Δυνατότητα επισκευής: Καλύπτει την ευκολία με την οποία μπορεί να επισκευαστεί η συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του κινητού τηλεφώνου και των υποστηρικτικών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζωή του προϊόντος, βελτιώνοντας τη δυνατότητα επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και αναβάθμισής του. Μια υψηλή βαθμολογία συνεπάγεται την κάλυψη των κριτηρίων αυτών.
  • Δυνατότητα ανακύκλωσης: Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να ανακτηθούν και να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα της συσκευής, η διαθεσιμότητα των σχετικών πληροφοριών που το καθιστούν αυτό δυνατό και σε τι ποσοστό μπορούν να ανακυκλωθούν τα υλικά.
  • Κλιματική αποδοτικότητα – Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της. Η υψηλότερη σχετική βαθμολογία συνεπάγεται και την χαμηλότερη επίπτωση στο κλίμα.
  • Αποδοτικότητα πόρων: Αξιολογεί την επίπτωση που προκαλεί η ποσότητα των σπάνιων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της συσκευής (π.χ. χρυσός για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων) στην εξάντληση των φυσικών πόρων. Μία υψηλή σχετική βαθμολογία συνεπάγεται και την χαμηλότερη επίπτωση στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.

Επιπροσθέτως, η WIND προχωρά στην επόμενη φάση της δέσμευσης της για βιώσιμη ανάπτυξη και θέτει 25 στόχους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για το 2025. Όσον αφορά, τους περιβαλλοντικούς στόχους η WIND στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της χρήσης φυσικών πόρων. Υλοποιούν ενέργειες όπως διαχωρισμός και επεξεργασία αποβλήτων στις επιχειρηματικές μονάδες και εισάγουν την έννοια της κυκλικής οικονομίας μέσω προγράμματος χρηματοδοτικής μίσθωσης για συσκευές τηλεφώνων και άλλο ηλεκτρικό εξοπλισμό. Παράλληλα διαθέτουν την τεχνολογία τους στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Τέλος, η United Group, ο κορυφαίος φορέας τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρία της Forthnet, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεσμεύτηκε ως προς τη θέσπιση στόχων για τη μείωση εκπομπών αερίων με βάση την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBT), ένα έργο που στόχο έχει να προάγει την εταιρική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η SBT αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στηρίζει τις εταιρίες στη θέσπιση στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βάσει των τελευταίων επιστημονικών περιβαλλοντικών δεδομένων και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι στόχοι με επιστημονική βάση δείχνουν στις εταιρίες πόσο πολύ και πόσο άμεσα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία αποτελεί μία διεθνή συνεργασία μεταξύ των Carbon Disclosure Project,, World Resources Institute, WWF, καθώς και του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ.