Στο ταμείο της Crystal Almond 288 εκατ. ευρώ από το 38% της Vantage Towers

28
Vantage Towers

Η εξαγορά του 38% της Vantage Towers Greece (VTG) που κατείχε η μητρική της Wind, Crystal Almond, από την θυγατρική του Vodafone Group, Vantage Towers ολοκληρώθηκε προχθές, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε πέρσι, σε αυτή τη φάση, η μητρική της Wind εισέπραξε 288 εκατ. ευρώ. Έχει λάβει ακόμα 25 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται επένδυσή της ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Vantage Towers (αγορά μετοχών της).

Η Vantage Towers ιδρύθηκε το 2020 και έχει συγκεντρώσει περίπου 82.000 πύργους σε δέκα κράτη της Ευρώπης. Η έδρα της βρίσκεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και από τις 18 Μαρτίου 2021 είναι εισηγμένη στον δείκτη Prime Standard του Γερμανικού Χρηματιστηρίου.

Το χαρτοφυλάκιο της Vantage Towers περιλαμβάνει ειδικότερα πύργους, ιστούς στέγες κτιρίων, κατανεμημένα συστήματα κεραιών (Distributed Antenna Systems) και μικρές κυψέλες. Η υποδομή αυτή δύναται να διατίθεται και σε τρίτους παρόχους δικτύου εκτός από την Vodafone.

Στην Vantage Towers Greece έχει μεταφερθεί ο παθητικός εξοπλισμός των σταθμών βάσεως (περίπου 5.000 κεραίες) των Vodafone και Wind.

Η προοπτική για την VTG με βάση το καταστατικό της είναι διευρυμένη. Σκοπός της είναι η λειτουργία και η εκμετάλλευση παθητικών υποδομών κινητών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν ιστούς ή άλλες φυσικές κατασκευές στις οποίες τοποθετείται τηλεπικοινωνιακός ή ηλεκτρονικός εξοπλισμός ή υποδομών σταθερών ασύρματων τηλεπικοινωνιών κα για τις Vodafone και Wind και για τρίτους.

Για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους η Vodafone Ελλάδος και η Wind έχουν συνάψει συμφωνία με την VTG (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών) αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία. Με βάση τη συμφωνία αυτή η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες.

Ο Αθανάσιος Έξαρχος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece τόνισε: «Η εξαγορά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την VTG. Το ισχυρό και κορυφαίο στην αγορά χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 5.000 χώρων στην Ελλάδα υποστηρίζει την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων και νέες, καινοτόμες υπηρεσίες με τον πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο».

Πηγή: Infocom.gr