Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για την τηλεϊατρική από την Vodafone στην Ελλάδα

50

Ο Όμιλος Vodafone επέλεξε την Ελλάδα για την δημιουργία ενός από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα εστιάζει στο IoT (Internet of Things) και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus.

H ανακοίνωσε έγινε την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 σε διαδικτυακή εκδήλωση από την CEO Europe του Ομίλου Vodafone Sepril Timuray και από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλοςτης Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.

Η CEO Europe του Ομίλου Vodafone Sepril Timuray δήλωσε:

«Στην Vodafone λειτουργούμε, έχοντας ως σκοπό να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μέσα από την τεχνολογία και τα δίκτυά μας, βοηθώντας τη μετάβαση προς μία ψηφιακή κοινωνία του αύριο, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα σέβεται τον πλανήτη. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στην ανάκαμψή της και στις δυνατότητες των ανθρώπων της. Είναι μία χώρα στην οποία επενδύουμε με συνέπεια εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία της μεγαλύτερης γκάμας ολοκληρωμένων ΙοΤ λύσεων στην αγορά, διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στον μετά την πανδημία κόσμο, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, που θα βελτιώσουν τις ζωές μας, όπως η Υγεία».

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης τόνισε:

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο, η οποία αποκτά πρόσθετο συμβολισμό στην τρέχουσα συγκυρία που βιώνουν τα συστήματα υγείας, αλλά και οι οικονομίες παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης του Vodafone Group στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με όχημα τις ψηφιακές τεχνολογίες και παρά την εκτεταμένη κρίση. Αναλαμβάνουμε με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια αυτό το έργο. Στην Vodafone είμαστε υπερήφανοι για το ταλέντο των ανθρώπων μας και το έργο που παράγουν. Και μας γεμίζει χαρά το γεγονός ότι τεχνολογίες που σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα, βρίσκουν τον δρόμο τους στις διεθνείς αγορές μέσω του ομίλου μας».

Να σημειωθεί ότι η Vodafone Innovus, που ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα και αποτελεί πλήρως θυγατρική εταιρία της Vodafone από το 2012, υπήρξε η πρώτη εξαγορά startup από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία πίσω από την οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του ομίλου. Ως ένας πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων ΙοΤ, διατηρεί σταθερή προσήλωση στην καινοτομία μέσω της ανάπτυξης προηγμένων λύσεων, και αναγνωρίζεται από αναλυτές της αγοράς ως ένας σημαντικός συνεργάτης του Vodafone Business IoT, το οποίο διασυνδέει περισσότερες από 110 εκατ. συσκευές ΙοΤ διεθνώς.

Επιπροσθέτως, η Vodafone Innovus αποτελεί ένας από λίγους παρόχους ΙοΤ στην αγορά που συνδυάζει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη και καθολική παροχή υπηρεσίας: Τη διαλειτουργικότητα με οποιαδήποτε συσκευή και την υψηλή ασφάλεια. Ενώ η πλατφόρμα της Vodafone Innovus εξασφαλίζει τεχνολογική ουδετερότητα (agnostic), μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε «dummy» συσκευή σε «έξυπνη» και να χειριστεί από απόσταση χιλιάδες συσκευές και assets, προσφέροντας σπάνια επιχειρησιακή αξία στα δεδομένα που παράγονται μέσω του ΙοΤ, και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στην αγορά οι επιχειρήσεις σήμερα.

Να σημειωθεί, ότι η Vodafone και η Vodafone Innovus απασχολούν περισσότερα από 650 στελέχη που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ψηφιακά επαγγέλματα, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2017.

Έμφαση στον κλάδο της υγείας

Με την δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, ο Όμιλος Vodafone θα επικεντρωθεί στην ψηφιοποίηση του κλάδου της υγείας για βελτιωμένη υγεία, πιο άνετη αποθεραπεία και καλύτερη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, με την χρήση διασυνδεδεμένων ιατρικών συσκευών που επιτρέπουν στην καλύτερη αξιολόγηση της υγείας ενός ασθενούς, τεχνολογικές λύσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών και των ηλικιωμένων, η Vodafone Innovus στοχεύει στην ανάπτυξη του κλάδους της υγείας. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνουν χωρίς το IoT, έναν τομέα στον οποίο η Vodafone επενδύει στρατηγικά και αναμένεται να εκτοξευθεί χάρη στην ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενεάς (5G).

Πιο συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει ήδη μια εφαρμογή τηλεϊατρικής, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και τέλη του ερχόμενου Μαρτίου θα καταστεί διαθέσιμη στο εξωτερικό. Η Vodafone Remote healthcare, αποτελεί μια προηγμένη διασυνδεδεμένη υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό από απόσταση. Πρόκειται για ένα ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι, το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

Το δεύτερο προϊόν τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου αναλαμβάνει η Vodafone Innovus είναι το Coolio, που πηγαίνει την IoT λύση Vodafone connected cabinets στην επόμενη ημέρα, κάνοντάς ακόμη πιο μικρή, πιο καινοτόμα και πιο απλή, με στόχο να διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως.