Οι οπτικές ίνες και τα δίκτυα 5G βασικές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

67
5G

Δεκατρία κεφάλαια μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει το σχέδιο για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι υποδομές 5G στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, η προ-εγκατάσταση δομημένων καλωδιώσεων σε κτήρια προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (FTTH) και η ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

Περιλαμβάνεται επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, η ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση, η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS και η ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Έργα ψηφιοποίησης προβλέπονται και σε πολλούς άλλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι π.χ. αυτές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θεωρείται μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Ωστόσο, για την αξιοποίησή του υπάρχει ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Όλα τα έργα και οι επενδύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.

Πηγή: Infocom.gr