Οι ΗΠΑ διαθέτουν 1,9 δισ. δολάρια για την αφαίρεση εξοπλισμού Huawei και ZTE

64
Security

Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν συμπεριλάβει στο πακέτο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 έως και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την αφαίρεση του εξοπλισμού Huawei και ZTE από τα δίκτυά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη «ξύπνησε» ένα πρωί διαβάζοντας ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ συμφώνησε σε ένα πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας Covid-19 ποσού της τάξεως 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν, αποκαλύφθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνεται στο πακέτο, υπάρχουν αναφορές που σχετίζονται με τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με το Reuters, 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για τη χρηματοδότηση αμερικανικών εταιρειών ευρυζωνικών δικτύων για την αφαίρεση και αντικατάσταση εξοπλισμού που έχει διατεθεί από την Huawei και τη ZTE. Τον Ιούνιο, η FCC χαρακτήρισε επίσημα τις Huawei και ZTE ως απειλές για την εθνική ασφάλεια. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα, αποκλεισμός προμηθευτών από τη λίστα αγορών τυχόν operators που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο Universal Service Fund (USF), αξίας 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η FCC κοινοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή της σε operators που διαθέτουν εξοπλισμό από αυτούς τους προμηθευτές για «αντιγραφή και αντικατάσταση» με εξοπλισμό από προμηθευτές που θεωρούνται ασφαλείς. Τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την αντιστάθμιση του κόστους για την εφαρμογή της πολιτικής αντιγραφής και αντικατάστασης. Η προτεραιότητα της αποζημίωσης είναι οι μικρές εταιρείες, ιδίως εκείνες με δύο εκατομμύρια συνδρομητές ή λιγότερους, ανέφερε το Reuters.

Η απόφαση, θα ήταν ευπρόσδεκτη είδηση κυρίως για πιο τοπικά και αγροτικά CSP στις ΗΠΑ που προσελκύθηκαν από την Huawei και ZTE. Το 2018 όταν η FCC (Federal Communications Commission) ζητούσε σχόλια σχετικά με την «Προστασία από απειλές εθνικής ασφάλειας στην αλυσίδα εφοδιασμού επικοινωνιών μέσω προγραμμάτων FCC», πολλοί από τους παρόχους εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Πιο αναλυτικά, ένας από τους πιο φωνητικούς αντιπάλους του προγράμματος, το οποίο επιδίωκε να απαγορεύσει την χρήση εξοπλισμού Huawei και ZTE από δίκτυα που χρηματοδοτούνται από την USF, ήταν η Rural Broadband Alliance (RBA) και τα μέλη της. «Το πρακτικό αποτέλεσμα της επιβολής ενός τέτοιου κανόνα είναι ότι οι αερομεταφορείς RBA θα χρειαστεί να διαλύσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια γραναζιών που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την παροχή κινητής φωνής και ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές της Αμερικής πολύ πριν το εργαλείο φτάσει τη διάρκεια ζωής του και μπορεί να υποτιμηθεί» ήταν τα λόγια της εταιρείας εκείνη την εποχή.

Πόσο θα κόστιζε οι φορείς εκμετάλλευσης να αντικαταστήσουν τα Huawei και ZTE, ή πόσο θα απαιτούσαν αποζημίωση από αυτούς, δεν έχει ακόμη φανεί. Υπάρχει συχνά μεγάλη ασάφεια κατά τον υπολογισμό της δαπάνης για την αντικατάσταση εξοπλισμού στο δίκτυο. Μία από τις πιο διάσημες πρόσφατες διαφορές ήταν το προβλεπόμενο κόστος της εξαίρεσης της Huawei από τις αγορές 5G της Ευρώπης. Ενώ η GSMA υπολόγισε ότι το πρόσθετο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια, η ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία Strand Consult υπολόγισε ότι η καθαρή αύξηση του κόστους θα ήταν μόνο περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρόβλεψη 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα μέρος ενός συνολικού επενδυτικού σχεδίου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της ευρυζωνικής πρόσβασης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης διαφορετικούς τύπους επιδοτήσεων για Αμερικανούς που δεν εξυπηρετούνται. «Η συμφωνία επενδύει 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου επωφελούς ευρυζωνικού οφέλους για να βοηθήσει εκατομμύρια φοιτητές, οικογένειες και άνεργους εργαζόμενους να αντέξουν οικονομικά την ευρυζωνική σύνδεση που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi και ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer σε μια κοινή δήλωση.

Πηγή: Telecoms.com