Η Ταϊβάν επιλέγει επίσημα τις ΗΠΑ για θέματα ασφαλείας 5G

67

Μια κοινή δήλωση έρχεται για να αφαιρέσει κάθε αμφιβολία σχετικά με το θέμα της ασφάλειας σε ζητήματα δικτύων 5G, όπου η Κίνα πιστεύει ότι κατέχει.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν (AIT), το οποίο λειτουργεί ως πρεσβεία, και το Γραφείο Οικονομικών και Πολιτιστικών Αντιπροσώπων της Ταϊπέι (TECRO) εξέδωσαν μια κοινή δήλωση ασφάλειας 5G που κατέληξε ως εξής: «Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας η μετάβαση από μη αξιόπιστους προμηθευτές υλικού και λογισμικού σε υπάρχοντα δίκτυα σε αξιόπιστους. Τέτοιες προσπάθειες όχι μόνο θα βελτιώσουν την αντίστοιχη ασφάλειά μας, αλλά θα προσφέρουν επίσης ευκαιρίες στις καινοτομίες του ιδιωτικού τομέα να πετύχουν κάτω από θεμιτό ανταγωνισμό και να ωφελήσουν τις αντίστοιχες ψηφιακές μας οικονομίες. »

Σε περίπτωση που υπήρχε αμφιβολία για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι μη αξιόπιστοι προμηθευτές, ο διευθυντής του AIT Brent Christensen συμπεριέλαβε τα ακόλουθα στο συνοδευτικό του σχόλιο: «Είμαστε περήφανοι που στέκουμε με την Ταϊβάν, έναν πραγματικά αξιόπιστο συνεργάτη, για να διακηρύξουμε δημόσια τις κοινές μας αξίες και τη στενή συνεργασία στο Ασφάλεια 5G… Λόγω του τρόπου κατασκευής των δικτύων 5G, είναι αδύνατο να διαχωριστεί το ένα μέρος του δικτύου από το άλλο.

“Το 5G Clean Path είναι μια διαδρομή επικοινωνίας από άκρο σε άκρο που δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό μετάδοσης, ελέγχου, υπολογισμού ή αποθήκευσης από μη αξιόπιστους προμηθευτές πληροφορικής, όπως η Huawei και η ZTE. Το 5G Clean Path ενσωματώνει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας έναντι της μη αξιόπιστης, ικανότητας πωλητών υψηλού κινδύνου να διαταράξει, να χειριστεί ή να αρνηθεί υπηρεσίες σε ιδιώτες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή κρίσιμη υποδομή. Είμαστε χαρούμενοι που η Ταϊβάν είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Clean Path 5G.

Η δήλωση προσδιόρισε τις ακόλουθες αξιολογήσεις που απαιτούνται:

1) Εάν οι προμηθευτές υλικού και λογισμικού δικτύου υπόκεινται, χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό έλεγχο, σε έλεγχο από ξένη κυβέρνηση;

2) Κατά πόσον οι προμηθευτές υλικού και λογισμικού δικτύου χρηματοδοτούνται ανοιχτά και με διαφάνεια χρησιμοποιώντας τυπικές βέλτιστες πρακτικές στις προμήθειες, τις επενδύσεις και τις συμβάσεις;

3) Εάν οι προμηθευτές υλικού και λογισμικού δικτύου έχουν διαφανή ιδιοκτησία, συνεργασίες και δομές εταιρικής διακυβέρνησης; και

4) Εάν οι προμηθευτές υλικού και λογισμικού δικτύου αποτελούν παράδειγμα δέσμευσης για καινοτομία και σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: Telecoms