Η Nokia υπογράφει συμφωνία 5G στην Αυστρία

45
Nokia

Η Nokia υπέγραψε για την παροχή 5G core και μια συμφωνία πρόσβασης με την A1 στην Αυστρία, η οποία είναι προφανώς καλή είδηση, αλλά όχι απαραίτητα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον φινλανδικό προμηθευτή.

Η συμφωνία αποτελεί επέκταση της μακροχρόνιας σχέσης της Nokia που έχει με τον Αυστριακό πάροχο κινητής τηλεφωνίας A1 Telecom Austria. Πιο συγκεκριμένα, η Nokia έχει υπογράψει ένα πολυετές συμβόλαιο για να παρέχει στην A1 5G radio access αλλά και υπηρεσίες core network. Η A1 αγοράζει το AirScale kit της Nokia, που περιλαμβάνει 5G RAN, σταθμούς βάσης και προϊόντα ραδιοπρόσβασης.

Η συνεργασία προσδίδει πολλαπλά οφέλη συνδεσιμότητας αλλά και χωρητικότητας τόσο στους καναλωτές όσο και στους επιχειρηματικούς πελάτες του παρόχου σταθερού και κινητού δικτύου στην Αυστρία A1.

Είναι μια αρκετά τυπική ανακοίνωση συμβολαίου 5G. Γιατί η αρνητικότητα;

Ουσιαστικά, επειδή αυτό που χρειάζεται η Nokia είναι νέοι πελάτες. Όπως επεσήμανε η Telecoms.com και η «αδελφή» δημοσίευση της LightReading νωρίτερα αυτό το μήνα, το μερίδιο της Nokia στις αγορές 4G και 5G εκτός της Κίνας ήταν σταθερό το 2020 και αναμένεται να μειωθεί κατά μερικές εκατοστιαίες μονάδες φέτος, επομένως και τα έσοδα της εταιρείας βρίσκονται σε διαφάνεια.

Εξαιρετικά σημαντικό για την Nokia είναι η διατήρηση του υφιστάμενου πελατολογίου, όμως η σύναψη μιας νέας συμφωνίας θα ήταν ένα σημάδι ότι τα πράγματα γυρίζουν και ότι μπορεί να λάβει μια νέα τροπή προς το καλύτερο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας με την A1 Austria στην εποχή των 5G, παρέχοντας την τεχνολογία RAN και την βασική μας τεχνολογία», δήλωσε ο Tommi Uitto, Πρόεδρος των Mobile Networks στη Nokia. «Έχουμε ήδη συνεργαστεί με την Α1 σε πολλά συναρπαστικά έργα και παίρνουμε αυτό το έργο επέκτασης ως επιβεβαίωση ότι η τεχνολογία μας είναι η καλύτερη στην κατηγορία».

Η Nokia ανέφερε έργα επέκτασης δικτύου 3G και 4G, ανάπτυξη δικτύου ινών και ορισμένα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ως παραδείγματα της συνεργασίας της με την Α1 τα τελευταία χρόνια.

Η Nokia δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες βάσει του νέου, εκτεταμένου συμβολαίου με την Α1 και είπε ότι αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2021… ένα έτος που διαμορφώνεται να είναι κρίσιμο για την Nokia στο χώρο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: Telecoms