Η Nokia πολύ κοντά σε συμφωνία με την Telefónica Spain για την ανάπτυξη δικτύων 5G

82

Η Nokia είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Telefónica για την παροχή των προϊόντων της AirScale RAN, την ανάπτυξη δικτύων IP και οπτικών ινών. Επίσης, η Nokia παρέχει επίσης υπηρεσίες διάθεσης και υποστήριξης. Με αυτόν τον τρόπο, εντείνεται η ανάπτυξη δικτύων 5G στη χώρα της Ισπανίας.

«Ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Telefónica στην εποχή των 5G και να παρουσιάσουμε μια σειρά από συναρπαστικές νέες υπηρεσίες σε όλη την Ισπανία. Θα βοηθήσουμε την Telefónica να εκτελέσει τη στρατηγική της και να προσφέρει συναρπαστικές και μεταμορφωτικές εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τις λύσεις 5G της Nokia για επιχειρήσεις και καταναλωτές », δήλωσε σε δήλωση ο Tommi Uitto, πρόεδρος του τμήματος δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Nokia.

Η Telefónica ενεργοποίησε το δίκτυό της 5G στις αρχές του μήνα και στοχεύει να καλύψει το 75% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται, για ένα τολμηρό σχέδιο λόγω της αύξησης του αριθμού παρόχων 5G στην Ισπανία σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Orange Spain ξεκίνησε υπηρεσίες 5G στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη και τη Μάλαγα χωρίς επιπλέον κόστος. Δύο ημέρες αργότερα, η Masmovil – η οποία προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέσω ενός συνδυασμού της δικής της υποδομής και ως εικονική συσκευή αναπαραγωγής στο δίκτυο της Orange – σύμφωνα με πληροφορίες (αναφορά στα ισπανικά) ξεκίνησε εμπορικές υπηρεσίες 5G μέσω του δικτύου της Orange για πελάτες της μάρκας χαμηλού κόστους, Yoigo. Ξεκίνησε επίσης μια δοκιμή 5G σε άλλες 10 πόλεις χρησιμοποιώντας τη δική της υποδομή.

Πριν από τον Σεπτέμβριο, η Ισπανία είχε μόνο ένα 5G MNO με τη μορφή Vodafone, η οποία ξεκίνησε εμπορικά υπηρεσίες 5G σε 15 πόλεις τον Ιούνιο του 2019. Η διάθεση επεκτάθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους σε άλλες έξι τοποθεσίες. Η Vodafone δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των Ισπανών πελατών 5G στις οικονομικές της εκθέσεις, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι με ένα προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της για περισσότερο από ένα χρόνο, βρίσκεται σε pole position.

Ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον διαμορφώνεται τότε, και ως κατεστημένος, η Telefónica επιθυμεί να ηγηθεί της αγοράς στην ποιότητα του δικτύου. «Το δίκτυό μας ήταν πάντα ένα διαφορικό πλεονέκτημα. Οι ζωές των ανθρώπων περνούν από αυτό και έχει δείξει απαράμιλλη δύναμη όταν το χρειαζόταν περισσότερο », δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Telefónica José María Álvarez-Pallete, κατά την έναρξη του δικτύου 5G νωρίτερα αυτό το μήνα.

Για τη Nokia, εν τω μεταξύ, η συμφωνία στην Ισπανία σημαίνει ότι προμηθεύει και τις πέντε λειτουργικές μονάδες της Telefónica στην Ευρώπη με εξοπλισμό 5G.

Πράγματι, η Samsung αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι έχει κερδίσει συμφωνία 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού δικτύου στον αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Verizon. Κρίνοντας από τις φήμες που κυκλοφόρησαν αυτό το καλοκαίρι, είναι πιθανό ότι η Samsung επιλέχθηκε από τη Nokia για να προμηθεύσει περίπου το 50% του 5G RAN της Verizon, ενώ η Ericsson θα αναλάβει το υπόλοιπο 50%.

Πηγή: Telecoms