Η Huawei φέρεται να σχεδιάζει παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

44
Huawei
REUTERS/ALY SONG

H Huawei φέρεται να σχεδιάζει να αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων υπό το δικό της brand και θα μπορούσε να λανσάρει κάποια μοντέλα φέτος, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές.

Η κινεζική εταιρεία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις και ως εκ τούτου διερευνά το ενδεχόμενο στρατηγικών αλλαγών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε συνομιλίες με την Changan Automobile και άλλους κατασκευαστές για χρήση των εργοστασίων αυτοκινήτων της για κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση επί του θέματος.

Η Huawei συζητά επίσης με τη BluePark New Energy Technology του BAIC Group για την κατασκευή των οχημάτων, δήλωσε ένα από τα δύο και ένα ξεχωριστό άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

Το σχέδιο αποκαλύπτει μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής για την Huawei, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αμερικανικών κυρώσεων που έχουν μειώσει την πρόσβασή της σε σημαντικές αλυσίδες προμηθευτών, αναγκάζοντάς την να πουλήσει μέρος του τμήματος smartphones της για να κρατήσει το brand «ζωντανό».

Η Huawei είχε τεθεί σε εμπορική «μαύρη λίστα» από την κυβέρνηση Τραμπ για λόγους εθνικής ασφαλείας. Πολλά στελέχη της βιομηχανίας θεωρούν λίγες πιθανότητες η κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακαλέσει την πώληση αμερικανικών τεχνολογιών και τσιπ από την Huawei.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε πως η εταιρεία σκοπεύει να σχεδιάζει ηλεκτροκίνητα οχήματα ή να παράγει οχήματα με το brand της. «Η Huawei δεν είναι αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο μέσω ICT (information and communications technology) σκοπεύουμε να γίνουμε ένας πάροχος με προσανατολισμό προς το ψηφιακό αυτοκίνητο και νέα εξαρτήματα, επιτρέποντας σε ΟΕΜ (original equipment manufacturers) να φτιάχνουν καλύτερα οχήματα».

Η Huawei έχει αρχίσει εσωτερικά να σχεδιάζει ηλεκτροκίνητα οχήματα και να προσεγγίζει εγχώριους προμηθευτές, με σκοπό την επίσημη έναρξη του προγράμματος από φέτος, σύμφωνα με τρεις πηγές.

Πηγή: Reuters