Η Ε.Ε. θέλει ταχύτητες GigaBit και 5G σε όλη της την επικράτεια μέχρι το 2030

36

Παρά τις πολλές πολιτικές υποσχέσεις και υποσχέσεις, η Ευρώπη συνεχίζει να χάνει έδαφος και ανεξαρτησία στον ψηφιακό κόσμο. Με μια νέα στρατηγική (και δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης), η Επιτροπή θέλει να ανακτήσει μεγάλο μέρος του ψηφιακού εδάφους. 

Η διάθεση των δικτύων 5G στην Ευρώπη είναι ομαλή. Παρά την έντονη ώθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις ισχυρές δεσμεύσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, η εγκατάσταση αυτού του εξαιρετικά γρήγορου δικτύου επικοινωνίας επόμενης γενιάς έρχεται να εφαρμοστεί.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Ενώ στην Ανατολική Ασία και στις ΗΠΑ, πάνω από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών μπορούν ήδη να συνδεθούν σε δίκτυα 5G (στην Κορέα, ακόμη και το 93% των Κορεάτων), στην ΕΕ, αυτό είναι μόνο ένας στους τέσσερις.

Λόγοι για την αργή εγκατάσταση

Μπορούμε να εντοπίσουμε τρεις ενόχους: πολιτικές ραδιοφάσματος, κατακερματισμό της αγοράς τηλεπικοινωνιών και πολιτική αντίσταση.

Στις χώρες και τις περιφέρειες που είναι μπροστά από την Ευρώπη, όχι μόνο οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα είναι πολύ πιο σημαντικές, αλλά και η διαθεσιμότητα του ραδιοφάσματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή προηγμένων υπηρεσιών 5G. Ακριβώς όπως φοβόντουσαν πολλοί παρατηρητές (συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής), τα κράτη μέλη της ΕΕ καθυστερούν πολύ πλειστηριασμό για τις άδειες ραδιοφάσματος, για παράδειγμα, για την κρίσιμη ζώνη φάσματος 3,5 GHz.

Ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει τον κατακερματισμό της αγοράς τηλεπικοινωνιών: στην Ευρώπη, δραστηριοποιούνται δεκάδες φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία, έχουν μόνο λίγους παίκτες. Το μέγεθος έχει σημασία, επειδή οι αρχικές επενδύσεις σε 5G είναι πολύ υψηλές.

Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να παραμένουν σκεπτικά σχετικά με τα οφέλη του 5G και έχουν εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τους αντιληπτούς κινδύνους. Στις Βρυξέλλες, την de-facto πρωτεύουσα της Ευρώπης, η τοπική αυτοδιοίκηση αρνείται να επιτρέψει την κατασκευή σταθμών βάσης και κεραιών 5G επειδή «δεν θέλουμε οι πολίτες μας να είναι πειραματόζωα». Οι τεκμηριωμένοι φόβοι για παραβίαση των ορίων ακτινοβολίας είναι ο κύριος λόγος για αυτόν τον αποκλεισμό. Στη Γαλλία, αρκετοί πολιτικοί ζητούσαν μορατόριουμ για την τεχνολογία σε εθνικό επίπεδο λόγω των – και πάλι μη αποδεδειγμένων – επιπτώσεων στην υγεία και το κλίμα. Οι τροπολογίες και οι αντιρρήσεις τους απορρίφθηκαν. Ο Πρόεδρος Macron διπλασίασε δημοσίως την ανάγκη να μετασχηματιστεί ψηφιακά η Γαλλία στο 5G.

Βασικά μέτρα για μια μελλοντικά προσανατολισμένη ευρυζωνική πολιτική

  • Ένας ευρωπαϊκός κώδικας επικοινωνιών για την επίτευξη των επενδυτικών στόχων της κοινωνίας Gigabit.
  • Σχέδιο δράσης 5G για την Ευρώπη για την πέμπτη γενιά συστημάτων τηλεπικοινωνιών.
  • Η πρωτοβουλία WiFi4EU προωθεί δωρεάν συνδέσεις Wi-Fi μέσα και γύρω από δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας, πάρκα ή πλατείες.
  • Το Connecting Europe Broadband Fund είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που υποστηρίζει τη χρηματοδότηση υποδομών ευρυζωνικών δικτύων.
  • Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών γραφείων ικανότητας ευρυζωνικότητας (BCOs) με διευκόλυνση υποστήριξης γραφείων ευρυζωνικής ικανότητας (BCO-SF) ως ειδικού γραφείου για υποστήριξη και διευκόλυνση μεταξύ όλων των BCO μέσω τακτικών εργαστηρίων και συνεχούς δικτύωσης.
  • Η εταιρική σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα 5G Infrastructure (5G PPP) θα προσφέρει λύσεις, αρχιτεκτονικές, τεχνολογίες και πρότυπα για τις πανταχού παρούσες υποδομές επικοινωνίας επόμενης γενιάς της επόμενης δεκαετίας.
  • Η οδηγία για τα μέτρα μείωσης του κόστους ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (2014/61 / ΕΕ) στοχεύει στη διευκόλυνση και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας μειώνοντας το κόστος της.
  • Το Connectivity Toolbox παρέχει βέλτιστες πρακτικές από τα κράτη μέλη για τη μείωση του κόστους της διάθεσης στο δίκτυο και για την έγκαιρη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα για 5G.
  • Αξιολόγηση κρατικών ενισχύσεων για έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων με την υποστήριξη δημόσιων πόρων («αλλαγή σταδίου»).
  • Ανάπτυξη πολιτικής ραδιοφάσματος.

Μια ψηφιακά κυρίαρχη Ευρώπη

Μια άλλη ώθηση προέρχεται από τους νέους στόχους της Επιτροπής Digital Compass 2030, που ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου. Η ΕΕ πρέπει να γίνει πολύ πιο επιθετική στο ψηφιακό μέτωπο, και αυτό υπερβαίνει την επιτάχυνση των 5G. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος καθώς οι αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες που λειτουργούν παγκοσμίως έχουν καταστεί κυρίαρχοι παράγοντες. Το “Big Tech” είναι πλέον πιο επιρροή και διαδεδομένο από ποτέ. Από το Google στο Tiktok και από το Facebook έως το Huawei: κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας δεν προέρχονται από την Ευρώπη, εκτός από προμηθευτές όπως η Nokia και η Ericsson. Το 90% των δεδομένων των Ευρωπαίων διαχειρίζεται αμερικανικές εταιρείες όπως το Amazon Web Services και τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται εκτός της ηπείρου.

Αυτή η στρατηγική έχει πλέον δει το φως. Τα επόμενα χρόνια, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την ψηφιοποίηση τόσο της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και της κοινωνίας, καθιστώντας τις δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ πλήρως ψηφιακές έως το 2030. Μέχρι τότε, τα δίκτυα ινών 5G και υψηλής ταχύτητας θα πρέπει να είναι διαθέσιμα παντού,  προκειμένου να δημιουργηθεί μια «κοινωνία Gigabit» στην Ευρώπη. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το σχέδιο δράσης 5G από το 2016 και θα παρουσιάσει μια ενημερωμένη έκδοση αργότερα μέσα στο 2021.

Επιπλέον, η κυριαρχία στα ψηφιακά πεδία θα μπορούσε να αυξηθεί με τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει αντίβαρο έναντι της δύναμης Big Tech που προέρχεται από τη Δύση και την Ανατολή. Επίσης, στο έδαφος των μικροεπεξεργαστών, η Ευρώπη πρέπει να δείξει τα εμπορικά δόντια της και να καλύψει το 20% της αγοραίας αξίας των ημιαγωγών έως το 2030.

Ένα τελευταίο σημείο είναι ότι η Επιτροπή θέλει ήδη να εισέλθει στον αγώνα 6G – ακόμη και αν η εφαρμογή των δικτύων 4G και 5G στην Ευρώπη ήταν αδιάφορη. Τα πρότυπα 6G απέχουν πολύ από τα ανεπτυγμένα και επί του παρόντος βρίσκονται σε μια πιο ακαδημαϊκή φάση – μια ευκαιρία για την Ευρώπη να γίνει τυποποιημένη παρά οπαδός. Προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το μέλλον του 6G, η Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα κοινή επιχείρηση για έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες, με 900 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τις προσπάθειες Ε & Α για 6G και άλλα προηγμένα δίκτυα. Με το 6G δεν μιλάμε πλέον για gigabit, αλλά μάλλον για ταχύτητες terabit.

Πηγή: Maxmag.gr