Η Deutsche Telekom χρησιμοποιεί W-band για 10Gbps 5G backhaul στην Ελλάδα

22
Deutsche Telekom

Η Deutsche Telekom χρησιμοποιεί W-band για 10Gbps 5G backhaul στην Ελλάδα.

Η Deutsche Telekom έχει αποδείξει ότι οι ζώνες συχνοτήτων πέραν των 100 GHz μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις χαμηλότερες ζώνες για κινητά backhaul υψηλής ταχύτητας.

Σε συνεργασία με την Cosmote, την μονάδα κινητής της ελληνικής θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ και την Ericsson, η Deutsche Telekom έχει δοκιμάσει τη χρήση του φάσματος W-band – 92 GHz-114 GHz, δηλαδή για 5G backhaul. Οι εταιρείες εγκατέστησαν ένα ασύρματο backhaul hop 1,5 km (χρησιμοποιώντας προ-εμπορικό εξοπλισμό) παράλληλα με ένα E-band, ή 70 GHz-80 GHz, hop στην ίδια απόσταση σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η απόδοση των δύο θα ήταν παρόμοια.

Το W-band hop κατέγραψε ταχύτητες 5,7 Gbps πάνω από 1,5 km και βόρεια, 10 Gbps πάνω από 1 km.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρειάζονται περισσότερο εύχρηστο φάσμα για να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες τους 5G. Η ζήτηση για μεγαλύτερη χωρητικότητα στο RAN, καθώς οι χειριστές κινούνται προς τις ζώνες millimetrewave (mmWave) – η Deutsche Telekom ανέφερε ειδικότερα 26 GHz-28 GHz – σημαίνει μεγαλύτερες απαιτήσεις στο backhaul.

“Το W-band αναμένεται να προσθέσει περισσότερο ανεκμετάλλευτο φάσμα που απαιτείται για ασύρματη μεταφορά υψηλής χωρητικότητας”, ανέφεραν οι δοκιμαστές. Ως έχει, το E-band είναι σήμερα το μόνο που παρέχει 10 Gbps backhaul για 4G και 5G”.

«Τα αποτελέσματα της δοκιμής καινοτομίας μας με την Ericsson επιβεβαιώνουν τη σκοπιμότητα χρήσης ζωνών υψηλότερης συχνότητας με ευρύτερα κανάλια ως μια άλλη λύση στο χαρτοφυλάκιό μας για την παροχή υψηλής δυναμικότητας και υψηλής απόδοσης backhaul για τους πελάτες μας στην εποχή των 5G», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Χαλκιώτης, Vice President 5G Solutions, Access & Home Networks, Deutsche Telekom, σε μια δήλωση. «Ελπίζουμε σύντομα να δούμε αυτές τις λύσεις να εισάγονται στην πραγματική παραγωγή με οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

Ενώ γίνονται δοκιμές για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρειάζονται περισσότερο φάσμα για το 5G, η Deutsche Telecom και η Ericsson κοιτάζουν μπροστά στο 6G.

«Η Ericsson έχει μια περήφανη ιστορία καινοτομίας με την Deutsche Telekom. Πριν από δύο χρόνια, δείξαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων από 100 Gbps σε απόσταση ενός χιλιομέτρου χρησιμοποιώντας ζώνες millimitre wave», δήλωσε ο Jonas Hansryd, Research Manager, Microwave Systems, στην Ericsson. “Στο πιο πρόσφατο κοινό μας έργο, συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι δείχνοντας την ικανότητα να εξελίσσουμε τις σημερινές ασύρματες μεταφορές υποστηρίζοντας πρόσθετο φάσμα ανασυγκρότησης υψηλής χωρητικότητας για 5G και μελλοντικά 6G.”

Η Ericsson συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες 6G σε πρώιμο στάδιο. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Jan Söderström, Ericsson’s Head of Technology Office in Silicon Valley, διορίστηκε αντιπρόεδρος της Next G Alliance, μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για να την βοηθήσει να προχωρήσει στο 6G.

Μέχρι τώρα, η Nokia φαίνεται να έχει ισχυρότερη θέση στο 6G στην Ευρώπη, αλλά είναι απίστευτα αρκετά νωρίς και το backhaul W-band θα βοηθήσει σημαντικά την Ericsson να εξασφαλίσει τη θέση της στο 6G.

Πηγή: Telecoms.com