Η BT επιλέγει τη Nokia για να αντικαταστήσει τη Huawei για το δίκτυο 5G της EE

60

Η BT, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συνάψει συμφωνία με την Nokia για την αντικατάσταση του εξοπλισμού της Huawei για την ανάπτυξη δικτύων 5G της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η BT απέκτησε EE για 12,5 δισεκατομμύρια λίρες το 2016. Η ΕΕ χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό της Huawei στα δίκτυα 2G και 4G, ενώ η ίδια η BT διατηρεί μια ισχυρή σχέση με τον κινέζικο προμηθευτή από το 2005 για το ευρυζωνικό της δίκτυο.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης τον Ιούλιο να απαγορέψει στους παρόχους να αγοράζουν εξοπλισμό Huawei μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει προκαλέσει μια σειρά αλλαγών σε επίπεδο συνεργασίας με εταιρείες για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενεάς. Επίσης, οι βρετανοί πάροχοι πρέπει να αφαιρέσουν όλο τον υπάρχοντα εξοπλισμό της Huawei έως το 2027. Νωρίτερα φέτος, η BT είπε ότι ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί εντελώς ο εξοπλισμός της εντός της δεκαετίας που είναι η προθεσμία.

Ο Ernest Doku, ειδικός κινητής τηλεφωνίας στο Uswitch ανέφερε:

«Μετά από μήνες αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της 5G υποδομής της Βρετανίας, είναι καθησυχαστικό να ακούσουμε κάποια καλά νέα με τη Nokia να σφραγίζει μια συμφωνία για να πάρει ένα μέρος του χαλαρού καθώς η Huawei φεύγει από τη σκηνή».

Η τεχνολογία πρόσβασης της Huawei χρησιμοποιείται σε ανταλλαγές που ανήκουν στο τμήμα χονδρικής Openreach της BT και παρέχει επί του παρόντος περίπου 70.000 ευρυζωνικά cabinets.

Η BT πιστεύει ότι δεν θα κληθεί να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα cabinets εντός της 10ετούς προθεσμίας, καθώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία FTTC (Fiber-to-the-Cabinet) που αντικαθίσταται από το FTTP (Fiber-to-the-Premises).

Η αυξανομένη πίεση στην Huawei, είναι μια εξέλιξη που έχει θετικά αποτελέσματα στους αντιπάλους της.

Ο Guillermo Pedraja, επικεφαλής δικτύων, 5G & IoT Consulting στο NTT DATA UK ανέφερε:

«Η Nokia είναι μία από τις γκάμα παικτών, συμπεριλαμβανομένης της Ericsson και της NEC της Ιαπωνίας, που κάνει τζόκεϊ για να εκμεταλλευτεί τις απαγορεύσεις της Huawei στη Δύση».

«Προς τα εμπρός, αυτές οι μεγάλες πρωταρχικές συμφωνίες είναι πιθανό να ταιριάζουν από δυτικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς που δημιουργούν συνεργασίες με μικρότερες, εξειδικευμένες εταιρείες στην αγορά – δημιουργώντας ένα οικοσύστημα εναλλακτικών προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού».

Η Nokia θα γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού της BT – παρέχοντας εξοπλισμό και υπηρεσίες στους ραδιοφωνικούς ιστότοπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Philip Jansen, Διευθύνων Σύμβουλος της BT Group, δήλωσε:

«Η ψηφιακή συνδεσιμότητα είναι κρίσιμη για το οικονομικό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BT πραγματοποιεί επενδύσεις σε πλήρεις ίνες και 5G.

Σε μια γρήγορη και ανταγωνιστική αγορά, είναι σημαντικό να κάνουμε τις σωστές τεχνολογικές επιλογές. Με αυτό το επόμενο στάδιο της επιτυχημένης σχέσης μας με τη Nokia, θα συνεχίσουμε να ηγούμε την ανάπτυξη σταθερών και κινητών δικτύων για να παρέχουμε ξεχωριστές εμπειρίες για τους πελάτες».

Η Nokia θα παρέχει το AirScale Single RAN (S-RAN) για εσωτερική και εξωτερική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των 5G RAN, των σταθμών βάσης AirScale και των προϊόντων ραδιοπρόσβασης Nokia AirScale.

Η BT θα χρησιμοποιήσει επίσης την πλατφόρμα διαχείρισης δικτύου ng-SDM και NetAct του Nokia Software, επιπλέον της λύσης Cell Site Gateway για συνδεσιμότητα backhaul.

H Pekka Lundmark, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia σχολίασε:

«Οι δύο εταιρείες μας συνεργάστηκαν για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, προκειμένου να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα σύνδεσης σε άτομα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την εξέλιξη του δικτύου 5G της BT και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: Telecomstechnews